Vijesti

Datum objave: 26.4.2017.

Intervju s Marijem Kovačem

Redatelj pod reflektorima

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić : Vijesti :  Intervju s Marijem KovačemMario Kovač s mladim novinarakama

Mario Kovač hrvatski je kazališni i filmski redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg. Sudjelovao je u stvaranju brojnih predstava. Djeluje kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica. Simpatični i pričljivi Marijo odgovorio je na sva naša pitanja o putu koji je prošao da bi danas bio redatelj i  da bi od tog mogao zarađivati za život.

Povod za razgovor bila je njegova uloga redatelja u Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Kako ste odlučili prihvatiti ulogu redatelja za ovogodišnji Svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić?
Jednostavno, već sam dvije predstave radio u Brodu s Lutkarskom scenom Ivana Brlić-Mažuranić. Radili smo predstave Ribar Palunko i njegova žena te Mačak u čizmama. Kad me gospodin Špicer pozvao da radim, moja velika želja bila je uprizoriti svih osam Priča iz davnine na daskama i evo sad smo na pola puta. Sunce djever i Neva Nevičica je četvrta, dakle dok god bude poziva, ja ću se radovati.

Znamo da ste već dugi niz godina u povjerenstvu LiDraNa, kako Vam se sviđa u našem gradu?
Evo već petu godinu sam u Brodu i svaki put iznova raste kvaliteta. Prve godine kad sam bio, srednjoškolci se nisu isticali kvalitetom, bilo je jako slabo. Ali s vremenom postajalo je sve bolje. Ovo je inače županija koja je jedan veliki bazen talenata kao što općenito Slavonija i Baranja jesu. Neke škole imaju svoj profilirani stil koji je postao prepoznatljiv i koji je visoko motiviran u kazališnome smislu. Prostora za napredak uvijek ima.

Jeste li kao dijete slutili da ćete se posvetiti glumi, redateljstvu i scenografiji?
Kao dijete počeo sam ići na dramsku jer sam bio hiperaktivno dijete i moji roditelji, da me malo smire, upisali su me na sport i glumu. Morao sam odabrati jedno od t dvoje. Odabrao sam kazalište. Uvijek sam se ugodno osjećao na pozornici i oko pozornice, to je nekakav poziv. Raditi nešto što voliš, a da si za to dobro plaćen i da možeš prehraniti obitelj, san je svakog čovjeka. Kao dijete sam se zamišljao u tom poslu i drago mi je da se to ostvarilo.

Što je sve vaša zadaća kao redatelja predstave?
Redatelj nadgleda sve aspekte predstave, dakle klasična definicija redatelja je organizacija scenskoga vremena i prostora. Sve ono što gledatelj na pozornici čuje, vidi, prepozna, to je zadaća redatelja. Naravno da redatelj mora imati kvalitetne suradnike, na njemu je odabir glumaca, podjela uloga... Postoji rečenica podjela je pola posla, ako odabereš dobru glumačku postavu, već si napravio pola posla. Pravi redatelj ne prepušta slučaju ni ono što se događa iza pozornice. Ako je predstava dobra, svi su za to zaslužni, a ako nije, to je odgovornost koju redatelj mora na sebe preuzeti. Redatelji su odgovorni za sve, dobro i loše.

Jeste li kod nekoga od ovogodišnjih glumaca uočili jak glumački talent?
Talent je jako teško uočiti u tim godinama, ono što je meni važnije  to je entuzijazam i želja za radom i učenjem. Talent možeš dobiti od genetike, prirode, više sile, ali ako nemaš volje za radom, onda je talent propao, i to se jako često događa. Talent gledam tek u drugoj fazi rada. Najkvalitetniji glumci su upravo oni kod kojih se svi aspekti poklope. Ponekad glumac koji ima manje talenta napravi više u svojoj karijeri ako je tome radu posvećen. S talentom uvijek treba biti oprezan, on je s jedne strane dar i vrlina, a s druge strane može biti dvosjekli mač. Mladim glumcima ne kažem da su talentirani, kažem im vrijedni ste i pohvalim druge vrline.

Radite s odraslima i djecom. Koja je razlika?
Neke veće razlike u ovome izvedbenom smislu nema, naravno da je s odraslima lakše raditi jer imaju više iskustva i može im se s manje riječi dati neka točnija i preciznija uputa. Na odrasle mogu dignuti glas i brže doći do nekog rješenja dok u radu s djecom treba imati više strpljenja te osjećaj za pedagoški moment. Na djecu se gotovo nikada ne derem. Uvijek ćemo ako nešto ne valja sjesti sa strane i ponoviti. Djeca brže upijaju, jednom kad nauče, toga se znaju dugo držati.

Hoćete li nastaviti suradnju s gradom Slavonskim Brodom?
Ako me pozovu, rado ću opet doći. Volim dolaziti ovdje i ovo je već treća suradnja, dakle ako me družina Ivana Brlić - Mažuranić pozove, doći ću.

Rea Anabela Kolar, Marija Oroz Veselinović

Vijesti : Ostali članci

Literarni natječaj

Literarni natječaj

Datum: 12.3.2018.

Proslava Dana škole

Proslava Dana škole "Ivana Brlić-Mažuranić"

Vraćanje ključa Grada

Datum: 29.4.2017.

Mudrost, ljubav, hrabrost tema je ovogodišnje proslave Dana škole Ivana Brlić-Mažuranić. Dramsko-recitatorska skupina viših razreda uprizorila je dječji roman Čarobnjak iz Oza Lymana Franaka Bauma. Potaknuli su druge učenike i učitelje na promišljanje o vrijednostima koje svi duboko nosimo u sebi.

Bruno Šimleša u Slavonskome Brodu

Bruno Šimleša u Slavonskome Brodu

Promocija novog izdanja LJUBAVologije

Datum: 28.4.2017.

Kako razviti zdravu ljubav prema sebi te izgraditi zdrave i sretne odnose s drugima otkrio nam je Bruno Šimleša na predstavljanju najnovijeg izdanja svoje uspješnice LJUBAVologija. Promocija knjige održana je 27. travnja 2017. godine u 19:00 sati u Galeriji Ružić, a popraćena je izložbom fotografija o ljubavi i odanosti Foto kluba Kadar.

Intervju s Julijanom Matanović

Intervju s Julijanom Matanović

U Ivaninoj sjeni

Datum: 28.4.2017.

Gradska knjižnica Slavonski Brod u sklopu projekta Ženskom stranom književnosti 27. travnja u 18:00 sati ugostila je Julijanu Matanović, sveučilišnu profesoricu i književnicu, nama poznatiju kao dječju spisateljicu.

Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju

Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju

Studenti u Svijetu bajki

Datum: 28.4.2017.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranom studiju u Slavonskom Brodu 28. travnja svečano je otvorena 3. međunarodna studentska konferencija Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Otvorenje izložbe likovne stvaraonice

Otvorenje izložbe likovne stvaraonice "Domaći"

Guščarica Janica u kreativnim rukama

Datum: 28.4.2017.

Zadnji dan manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić- Mažuranić obilježio je bogati dječji program u kojem se istaknulo otvorenje izložbe likovne stvaraonice Domaći. Riječ je o likovnoj izložbi održanoj 28. travnja u 12:00 sati u Velikom izložbenom salonu Vladimir Becić.

Predavanje o zbirci Brodensia

Predavanje o zbirci Brodensia

Klikom miša u brodsku baštinu

Datum: 28.4.2017.

U prostorima Gradske knjižnice Slavonski Brod 27. travnja u 13:00 sati održano je predavanje o zbirci Brodensia. Riječ je o digitalnom repozitoriju brodske baštine koji čitateljima omogućuje čitanja knjiga kojima u knjižnici ne mogu pristupiti.

Prodajna izložba rukotvorina izrađenih u radionicama dječjih vrtića

Prodajna izložba rukotvorina izrađenih u radionicama dječjih vrtića

Sve što male ruke mogu

Datum: 28.4.2017.

Dana 28. travnja na glavnom gradskom trgu u 10:00 sati održana je prodajna izložba dječjih radova. Riječ je o različitim ručno izrađenim predmetima oslikanim Ivaninim likovima kao što su torbe, drvene igračke, svijeće, licitarska srca, ukrasi za kosu

Ženska strana književnosti

Ženska strana književnosti

Na kavi s Julijanom Matanović

Datum: 28.4.2017.

27. travnja u 18:00 sati gošća Gradske knjižnice bila je Julijana Matanović, sveučilišna profesorica i književnica. 27. travnja u 18:00 sati gošća Gradske knjižnice bila je Julijana Matanović, sveučilišna profesorica i književnica.

Glazbena slušaonica

Glazbena slušaonica

Od violine do tamburice

Datum: 27.4.2017.

U Glazbenoj školi Slavonski Brod već je drugi put u ovome tjednu održana glazbena slušaonica. U četvrtak 27. travnja u 10:00 sati počela je glazbena radionica koja je najmlađima približila svijet glazbe i instrumenata. Program je vodio prof. Andrej Šeper koji je djeci pomogao pobliže upoznati instrumente.

Intervju s Jasnom Ažman

Intervju s Jasnom Ažman

S Jasnom kroz povijest

Datum: 27.4.2017.

Brođanka Jasna Ažman diplomirala je komparativnu književnost i ruski jezik. Godine 2008. objavila je i svoju autorsku knjigu Brodski spomenari Ivane Brlić- Mažuranić koji su se i ove godine svečano čitali u domu obitelji Golubić te smo povodom toga razgovarali s njom kao glavnom organizatoricom.

Likovna stvaraonica u Galeriji Ružić

Likovna stvaraonica u Galeriji Ružić

Guščarica Janica u skulpturi

Datum: 27.4.2017.

Prostor Galerije Ružić bio je 26. travnja mjesto održavanja likovne stvaraonice Domaći. Priča Ivane Brlić-Mažuranić Kako je guščarica Janica dospjela u školu je bila inspiracija za izradu likovnih radova. U radionici je sudjelovalo ukupno 18 učenika, 6 učenika iz tri različite brodske škole.

Promocija druge knjige iz Biblioteke Rijeka cvijeća

Promocija druge knjige iz Biblioteke Rijeka cvijeća

Brodovi ljubavi povezuju vrijeme

Datum: 27.4.2017.

Biblioteka Rijeka cvijeća zaživjela je u našem gradu prošle godine s objavom prve knjige pod nazivom Rijeka cvijeća u vremenu...za Ivanu kao odbljesak stote godišnjice izdavanja Ivaninih Priča iz davnina. U Gradskoj knjižnici predstavljena je i druga knjiga iz njihove biblioteke pod nazivom Brodovi ljubavi povezuju vrijeme

Radionice u dječjem vrtiću Seka i braco

Radionice u dječjem vrtiću Seka i braco

Zgode i nezgode u vrtiću

Datum: 27.4.2017.

U Danima Ivane Brlić-Mažuranić već nekoliko godina uključuje se i dječji vrtić Seka i braco, tako je bilo i 27. travnja ove godine. U vrtiću su organizirane kreativne radionice s temom Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a sve to s ciljem kako bi se djeci na zanimljiv način približila ta priča.

Turistička zajednica u Svijetu bajki

Turistička zajednica u Svijetu bajki

S kartom u ruci za Ivanin svijet

Datum: 27.4.2017.

Turistička zajednica grada Slavonskog Broda svake godine aktivno sudjeluje u manifestaciji Svijeta bajki. Biljanoa Lončarić, direktorica Turističke zajednice nam je objasnila da Turistička zajednica organizira programe živuće povijesti na tri lokacije svih pet radnih dana manifestacije.

 Intervju s Marijem Kovačem

Intervju s Marijem Kovačem

Redatelj pod reflektorima

Datum: 26.4.2017.

Mario Kovač hrvatski je kazališni i filmski redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg. Sudjelovao je u stvaranju brojnih predstava. Djeluje kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica. Simpatični i pričljivi Marijo odgovorio je na sva naša pitanja o putu koji je prošao da bi danas bio redatelj i da bi od tog mogao zarađivati za život.

Bajkopoly

Bajkopoly

Kako je Neva zalutala u igru

Datum: 26.4.2017.

I ove godine u prostorijama Spomen doma Dragutina Tadijanovića 26. travnja u 12:00 sati održala se edukativna radionica na temu Sunce djever i Neva Nevičica. Autorica i voditeljica radionice je Romana Tekić kojoj je cilj bio sadržaj galerije približiti mladima.

Predstavljanje zbornika

Predstavljanje zbornika "Priče o šumama, šume pričaju"

Šetnja kroz Ivanine bajkovite šume

Datum: 26.4.2017.

Jasna Ažman i Ljiljana Ivković održale su predstavljanje zbornika Priče o šumama, šume pričaju u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod 26. travnja 2017. godine u 12:00 sati. Riječ je o projektu kojemu je glavna ideja i cilj povezivanje djece s prirodom kroz Ivanine Priče iz davnina.

Uprizorena slika obiteljskog života Ivane Brlić-Mažuranić

Uprizorena slika obiteljskog života Ivane Brlić-Mažuranić

Pismom kroz Ivanin život

Datum: 26.4.2017.

Brodski spomenar program je koji se već tradicionalno održava u našemu gradu. U kući obitelji Golubić 25. travnja 2017. godine uprizoreno je nekoliko sličica iz Ivanina života. Spomenarska se čitanja već četvrti put za redom održavaju u tome prostoru, a gospođa Golubić nije skrivala čast i oduševljenje zbog toga.

Zapis o skulpturama iz bajki

Zapis o skulpturama iz bajki

Čuvari istine i ljubavi

Datum: 26.4.2017.

Ivanin grad čuvaju skulpture Potjeha, djeda Neumijke i lutonjice Toporka. Uz šetnicu nalazi se Potjeh. Duboko zamišljen i zagledan u Savu želi se prisjetiti istine koju je zaboravio zbog bjesova koji su mu na leđima. Potjeh je imao još dva brata, Ljutišu i Maruna, koji su dopustili da nad njima zavladaju bjesovi.

Žabe i rode u dječjem vrtiću

Žabe i rode u dječjem vrtiću

Mali kreativci

Datum: 26.4.2017.

U obilježavanje Dana Ivane Brlić-Mažuranić i ove godine, kroz razne radionice i aktivnosti, uključio se i dječji vrtić Trnoružica. Buduće odgajateljice, studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek- dislocirani studij Slavonski Brod 26. travnja 2017. godine održale su kreativne radionice i predstavu.

Anketa

Anketa

Građani o životu naše sugrađanke

Datum: 25.4.2017.

Našu novinarsku družinu zanimalo je znaju li nešto o Ivani Brlić-Mažuranić pa smo odlučili izići na ulice i ispitati naše sugrađane. Pitanje nije bilo jednostavno, dobili smo kratke i nepotpune odgovore. Mnogi su, kada su vidjeli diktafon, počeli bježati kao vrag od tamjana.

Dodjela nagrada za najbolje likovne radove

Dodjela nagrada za najbolje likovne radove

Datum: 25.4.2017.

I ove godine povodom Svijeta bajki Ivane Brlić Mažuranić održan je natječaj za najbolje likovne radove na temu Guščarica Janica. Na natječaju je sudjelovalo je 369 učenika iz 13 županija Republike Hrvatske, a nagrađeno je čak 18 učenika iz Zagreba, Hvara, Koprivnice, Slavonskoga Broda.

Dodjela nagrada za najbolje literarne radove

Dodjela nagrada za najbolje literarne radove

Humanošću u budućnost

Datum: 25.4.2017.

Dodjela nagrada za najuspješnije literarne radove održana je u prostorijama Gradske knjižnice 24. travnja u 11:00 sati. Najbolji nagrađeni literarni radovi pročitani su, a svečanost je dodatno uveličao zbor Osnovne glazbene škole. Nagrade su dobili: Paola Isabel Glumpak iz Čakovca, Ivan Stašina iz Slavonskoga Broda, Lucija Malčić iz Bjelovara i Tara Šimunić iz Opatije.

Druženje s likovima iz Ivaninih bajki

Druženje s likovima iz Ivaninih bajki

Datum: 25.4.2017.

Šegrt Hlapić, Kosjenka i Regoč samo su neki od likova koje smo danas sreli na Korzu. Oni su ispred Turističke zajednice grada zabavljali djecu i tako uvećali čaroliju Dana Ivane Brlić Mažuranić. Najmlađima se najviše svidio lik Potjeha.

Intervju s brodskom pripovjedačicom

Intervju s brodskom pripovjedačicom

S Tetom Šumom u svijetu Ivane Brlić-Mažuranić

Datum: 25.4.2017.

Dimplomirana knjižničarka Ružica Bobovečki Brođanima poznata i pod imenom Teta Šuma ispričala nam je svoju kratku priču postajanja pripovjedačice. Radi na Odjelu dječje knjižnice Slavonski Brod i, kako kaže, najveći joj je cilj djeci prenijeti ljubav prema čitanju.

Izložba ilustracija i stripova Igora Bojana Vilagoša

Izložba ilustracija i stripova Igora Bojana Vilagoša

U carstvu stripova

Datum: 25.4.2017.

U Muzeju Brodskog Posavlja bili smo na otvorenju izložbe ilustracija i stripova Igora Bojana Vilagoša, akademskog slikara-grafičara iz Zagreba koji se bavi ilustriranjem knjiga za djecu, školskih udžbenika, slikovnica, stripova više od dvadeset pet godina.

Otvorenje Proljetne likovne izložbe

Otvorenje Proljetne likovne izložbe

Guščarica Janica u likovnim radovima

Datum: 25.4.2017.

Proljetna Likovna izložbe učeničkih radova odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom Guščarica Janica održana je u Velikome izložbenome salonu Vladimir Becić. Organizator je ovoga događanja Galeriji umjetnina grada Slavonskoga Broda.

Portret  spisateljice Marije Mišić

Portret spisateljice Marije Mišić

Datum: 25.4.2017.

Marija Mišić rođena je i živi u Slavonskome Brodu. Po zanimanju je magistra teologije. Književnošću se počela baviti još 2013. godine, a prva joj je zbirka poezije Crne orhideje i s njom je stupila na književnu scenu. Zavoljela je pisanje još kao mala djevojčica.

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige "O svemu i svačemu"

Datum: 25.4.2017.

Svoju zbirku pjesama O svemu i svačemu predstavila nam je brodska spisateljica Marija Mišić u Gradskoj knjižnici 25. travnja 2017. godine. Zbirku je posvetila svome sinu Šimunu koji joj je bio najveća podrška i inspiracija u pisanju.

Pričaonica i radionica tete Šume

Pričaonica i radionica tete Šume

Sunce djever i Neva Nevičica u Gradskoj knjižnici

Datum: 25.4.2017.

Mala pričaonica Sunce djever i Neva Nevičica održala se u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod 25.travnja u 10:00. Voditeljica je Ružica Bogovečki, djeci poznata i po nazivu teta Šuma. Pripovijedala je djeci iz Osnovne škole Milan Ambruš. Djeca su je slušala s velikim oduševljenjem i pozornošću

Radionica izrade stripa

Radionica izrade stripa

Svijet stripova

Datum: 25.4.2017.

Nakon otvaranja izložbe ilustracija i stripova u Muzeju Brodskog Posavlja održana je radionica izrade stripa koju je vodio gospodin Vilagoš. U radionici su sudjelovali učenici 4.b razreda Osnovne škole Antun Mihanović.

  Svečano otvorenje Svijeta bajki  2017.

Svečano otvorenje Svijeta bajki 2017.

Ponovno djeca vladaju gradom

Datum: 24.4.2017.

Baštinimo i njegujmo Ivanine poruke i živimo život u miru, u ljubavi, dobroti i zajedništvu, najvažnija je poruka je s otvorenja Svijeta bajki 2017. I ove godine cijeli tjedan obilježavamo rođendan velike spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, i to 143.

Iz razgovora s glumcima

Iz razgovora s glumcima

Iza pozornice

Datum: 24.4.2017.

Novinarska znatiželja odvela nas je iza pozornice Svijeta bajki gdje smo razgovarali s glumcima, redateljem, koreografima i kostimografkinjom glazbeno-scenske čarolije Sunce djever i Neva Nevičica. Upoznali smo Nevu, Oleha i Mokoš.

Izložba Bertuchovo slikovno carstvo

Izložba Bertuchovo slikovno carstvo

Prva slikovna enciklopedija

Datum: 24.4.2017.

Novinarska radionica Svijeta bajki posjetila je Muzej Brodskoga Posavlja u kojem je postavljena zanimljiva izložba Hrvatskog školskog muzeja pod nazivom Bertuchovo slikovno carstvo. Izložba prikazuje slikovnice za djecu koju je stvorio gospodin Friedrich Justin Bertuch. Moglo bi se reći da je to prva dječja enciklopedija u svijetu koja je nastala na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Premijera predstve

Premijera predstve "Sunce djever i Neva Nevičica"

Ljubav i dobrota protiv pohlepe i oholosti

Datum: 24.4.2017.

Povodom otvorenja Svijeta bajki održana je premijera glazbeno-scenske čarolije Sunce djever i Neva Nevičica. Predstava je održana u Kazališno-koncertoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u 18:00 sati. Na pozornici u ulozi glumaca i plesača mogli smo vidjeti učenike brodskih škola.

Razgovor s Brankom Bankovićem

Razgovor s Brankom Bankovićem

Plesna čarolija

Datum: 24.4.2017.

Čast nam je bila razgovarati s Brankom Bankovićem, koreografom predstave Sunce djever i Neva Nevičica. Ovo mu je prvi put da surađuje s Marijem Kovačem kao koreograf iako je prije radio s njim kao izvođač. Bilo mu je ovo ugodno iskustvo te nam je rekao da su Mario i on zajedno ušli u Svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić.

Razgovor s mladom dizajnericom

Razgovor s mladom dizajnericom

Svijet mode Ivaninih bajki

Datum: 24.4.2017.

Prvo što se na sceni uoči prekrasni su kostimi i scenski rekviziti koje je izradila Nikolina Miletić. Imali smo priliku postaviti joj nekoliko pitanja. Na pitanje odakle dobiva inspiraciju za kostime, odgovorila nam je da su oni napravljeni u dogovoru s redateljem Marijem Kovačem.

Rezultati likovnog natječaja

Rezultati likovnog natječaja "U svijetu bajki..." 2017

Datum: 19.4.2017.

Prema prosudbi stručnog povjerenstva za odabir i vrednovanje likovnih radova, dodijeljeno je osamnaest jednakovrijednih nagrada za najbolja ostvarenja ovogodišnje likovne izložbe učeničkih radova odabranih osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom "GUŠČARICA JANICA".

Rezultati literarnog natječaja

Rezultati literarnog natječaja "U svijetu bajki..." 2017

Datum: 19.4.2017.

Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek- dislocirani studij Slavonski Brod proveo je i ove godine literarni natječaj za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske.